Monday, 18 November 2019

Resepi Cekodok Pisang Mudah

Assalammualaikum warrahmatullahi wabarakatuh, readers semua!

Akhirnya selepas setahun lagi baru Nuha update blog lagi, dan seperti biasa. Tiada cerita baru untuk Nuha kongsikan untuk readers semua.

Sayang, kan?

Ada cerita baru tapi agak leceh untuk Nuha kongsikan. Apa kata Nuha kongsikan resepi untuk buat Cekodok Pisang? Nak tak?

Nak? Ok ini resepinya. 

(Nuha belajar dari mak Nuha baru-baru ni. Almaklumlah Nuha bukan pandai sangat masak-masak ni)

Cekodok Pisang/ Deep Fried Banana Doughballs (5 orang makan)

6 biji pisang **
1 senduk gula** 
(guna senduk nasi )
1 sudu kecil garam**
½ sudu kecil baking powder**
½ sudu kecil baking soda**
250 ml air masak
(** blender bersama)
Tepung gandum secukupnya
Minyak masak secukupnya

Cara - cara;

1) Satukan semua bahan bertanda ** dalam blender dan hancurkan.

2) Masukkan tepung gandum secukupnya ke dalam bahan bertanda ** di dalam mangkuk. 

3) Kacau sehingga likat dan boleh dijemput dengan tangan. Tambah tepung gandum sekiranya perlu.

4) Panaskan minyak dalam periuk dan jemput bahan menggunakan jari atau sudu ke dalam periuk.

5) Golek-golekkan untuk mendapat bulat yang sempurna sehingga warna coklat keperang-perangan.

6) Toskan minyak dan sedia untuk dihidangkan.





Tadaa~ Senang kan? Tak susah pun sebenarnya kalau rajin masak. 😝

Apa pun selamat mencuba~

Semoga bertemu lagi di entry yang akan datang.. Psstt.. Tahun depan.. 😝

Bye! 🤗

No comments:

Post a Comment

Its About Me!

My photo
Lumut, Perak, Malaysia
Seluas dan sedalam lautan dunia pun masih tidak mencukupi untuk mengukur ANUGERAH ALLAH yang TIADA TERNILAINYA..

Translate

Cute Gingerbread Man