Assalammualaikum warrahmatullahi wabarakatuh, readers semua!
Akhirnya selepas setahun lagi baru Nuha update blog lagi, dan seperti biasa. Tiada cerita baru untuk Nuha kongsikan untuk readers semua.
Sayang, kan?
Ada cerita baru tapi agak leceh untuk Nuha kongsikan. Apa kata Nuha kongsikan resepi untuk buat Cekodok Pisang? Nak tak?
Nak? Ok ini resepinya.
(Nuha belajar dari mak Nuha baru-baru ni. Almaklumlah Nuha bukan pandai sangat masak-masak ni)
Cekodok Pisang/ Deep Fried Banana Doughballs (5 orang makan)
6 biji pisang **
1 senduk gula**
(guna senduk nasi )
1 sudu kecil garam**
½ sudu kecil baking powder**
½ sudu kecil baking soda**
250 ml air masak
(** blender bersama)
Tepung gandum secukupnya
Minyak masak secukupnya
Cara - cara;
1) Satukan semua bahan bertanda ** dalam blender dan hancurkan.
2) Masukkan tepung gandum secukupnya ke dalam bahan bertanda ** di dalam mangkuk.
3) Kacau sehingga likat dan boleh dijemput dengan tangan. Tambah tepung gandum sekiranya perlu.
4) Panaskan minyak dalam periuk dan jemput bahan menggunakan jari atau sudu ke dalam periuk.
5) Golek-golekkan untuk mendapat bulat yang sempurna sehingga warna coklat keperang-perangan.
6) Toskan minyak dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment